Följ med på en spännande
och givande resa
kring din hunds
hälsa och näringsbehov

Följ med på en spännande
och givande resa
kring din hunds
hälsa och näringsbehov

Ett urval av tjänster

VIDEOKONSULTATION

1 500 kr / 45 min

För dig som har vissa funderingar kring din hunds kost, vill få bättre koll och lära dig mer. Alternativt för dig som vill få lite tips kring hur du kan stötta hunden under mer tillfälliga situationer, till exempel efter en operation, eller under en mer fysiskt krävande period.

  • Du skickar in dina övergripande frågor i förväg.

  • Under videomötet behandlas dina funderingar.

  • Du själv antecknar under mötets gång.

  • Innehåller inte någon kostplan.

  • Ingen efterföljande support.

KOMPLETT KOSTRÅDGIVNING

6 500 kr / hund

För dig som har en hund med hälsobekymmer eller en allmän önskan om att optimera hundens kost. Kanske har du en hårt arbetande hund som du vill anpassa kosten för. Här går vi ner på djupet, samlar in information om din hunds hälsostatus och eran målbild. En individanpassad kostplan tas fram. Kostrådgivningen innehåller också uppföljningsmöten, för att säkerställa att den fungerar för just din hund, lyssna in hur hunden mår och för att kunna göra eventuella justeringar.

  • Du fyller i ett frågeformulär och matdagbok.

  • Totalt fyra videomöten om 30-45 minuter ingår, varav ett uppstartsmöte och tre uppföljningar.

  • Kostrådgivningen pågår under cirka 3 månader.

  • Kostplanen näringsinnehåll beräknas och innehåller detaljerad information om mängden olika livsmedel, foder eller tillskott.

  • Mailsupport vid akuta frågor.

KOSTPLAN – GENERELL

3 000 kr / hund

Kostplanen bygger på en princip om att optimera näringsupptag och verka hälsofrämjande. Den anpassas efter hundens energibehov men tar inte hänsyn till några andra individuella hälsoaspekter. Kostplanen kan utgå från hundens nuvarande kost eller så finns en önskan om att övergå till annan kost. Räkna dock alltid med att göra vissa förändringar för att kunna efterleva syftet med kostplanen.

  • Du fyller i ett frågeformulär.

  • Totalt två videomöten om 30-45 minuter ingår, varav ett uppstartsmöte och en uppföljning.

  • Kostplanen näringsinnehåll beräknas och innehåller detaljerad information om mängden olika livsmedel, foder eller tillskott.

  • Mailsupport vid akuta frågor.

SAMTLIGA TJÄNSTER

SAMTLIGA TJÄNSTER

Naturen helar

Let the food
be thy medicine
and medicine
be thy food

– Hippocrates

Naturen helar

Let the food
be thy medicine
and medicine
be thy food

Ytterligare information

VAD ÄR EN KOSTPLAN?

En kostplan innehåller detaljerad information om vad din hund bör äta varje dag och måltid. Kostplanen innehåller uppgifter om exakt mängd och vilken typ av foder, ingredienser eller tillskott. En kostplan ställer således krav både på mig och dig. På mig i form av att ta fram en väl sammansatt, anpassad och näringsmässigt komplett kostplan. På dig i form av att implementera och genomföra kostplanen. På oss båda i form av att följa upp och anpassa vid behov.

Hur pass ”avancerad” kostplanen blir avgör du i viss mån själv – vill du att den ska bygga på egen sammansatt råfoder eller att den ska utgå från kommersiellt foder? Eller kanske en kombination? Med kommersiellt foder som bas är det bra att vara beredd på att kostplanen kommer innehålla kompletterande livsmedel och tillskott – för att kunna uppnå syftet med kostplanen.

Observera att för en hund med särskilda hälsoproblem kan det vara avgörande att satsa på en mer avancerad och specialinriktad form av kostplan. Tydliga rekommendationer kommer att framföras i de fall vi inte kan tumma på kvaliteten. 

OM TÅLAMOD OCH REAKTIONER

Vid en omställning av kosten behöver man ha tålamod, omställningen av hundens hälsa sker inte på en dag och alla hundar är sina egna individer med olika förutsättningar och historik. Dels kanske kostplanen behöver justeras litegrann för att passa just din hund, dels kan vi inledningsvis se nya reaktioner eller symtom. Så kallade avgiftningssymtom kan till exempel uppstå när vi ställer om hundens kost från ett sämre torrfoder till ett högkvalitativt råfoder. Här kan det vara lätt att bli orolig och tro att hunden är sjuk eller till exempel allergisk. Men när kroppen läker och ställer om till en ny kost (till en så ren mat som möjligt) så kan vissa hundar uppvisa symtom som klåda, pälslossning, förändrad avföring, rinnande ögon etc. Alla hundar får inte symtom utan återigen är det individuellt.

VIKTIGA BEGREPP OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Vid tecknande av tjänst behöver du vara beredd på att ställa om hundens kost. Omställningen kan se lite olika ut beroende på hundens behov och dina förutsättningar, men oavsett behöver du vara beredd på att göra förändringar.

Med begreppet råfoder avses att du själv sätter samman hundens kost med köttdetaljer, organ, ben och grönsaker med mera – utifrån den detaljerade kostplan du har erhållit. Men det är inte alla som har möjligheten att utfodra hundarna på sådant sätt och alla hundar kanske inte vill ha sådan mat. Till exempel kan en hund med dålig tandstatus inte tugga hårda ben, andra kanske inte alls tycker om rått kött utan vill ha det tillagat. Och som ägare kanske man har behov av mer praktiska lösningar. Med begreppet färskfoder avses de färdiga frysta blocken eller korvarna i form av rått foder som går att köpa i butik eller beställa. Här finns några olika alternativ, både i form av komplett färskfoder eller så kallat kompletteringsfoder. En kostplan som bygger på färskfoder kommer också att innehålla anvisningar om mängder och lämpliga sorter. Vad gäller torrfoder så ges rådgivning kring sådant i väldigt begränsad form och i så fall med väldigt tydlig anvisning om vilka som håller någorlunda kvalitet. Kompletterande livsmedel och tillskott kommer att krävas.

Tillskott är för övrigt ett väldigt brett begrepp och det finns en uppsjö att välja bland i djurbutiken. Via rådgivningen kommer mängden tillskott att hållas på miniminivå. En välformulerad kost behöver inte kompletteras med massa dyra tillskott. Tillskotten som rekommenderas kommer dessutom enbart att bestå av naturliga produkter, rent av livsmedel i många fall. Olika fröer, benmjöl och äggskal är några exempel. Kryddor och örter ett annat. I grunden håller vi det så enkelt som möjligt men kanske är du väldigt intresserad av örter eller har eget trädgårdsland som du vill kunna använda dig av till hunden – i så fall ska vi absolut se till att dra nytta av det.

Typen av foder som kostplanen bygger på bestäms i samråd med dig. 

VARIATION – NYCKELN TILL ALLT

Oavsett typen av foder som kostplanen baseras på så är variation ett nyckelord. Varierad kost ger en varierad och stärkt tarmflora, och därmed också hundens allmänna hälsa.